Burlotto Barolo 2019

Rypälelajikkeet

Nebbiolo

Alkoholi

14,00

Ruokasuositus

Riistalinnut, karitsaa, ankanrinta, tatti & barolorisotto, tryffelillä maustetut ruuat.

Viinialue

Verduno, DOCG Barolon luoteispuolella. Rypäleet on kerätty Brerin alueelta, joka sijaitsee Monviglieron, Rocche dell'Olmon ja Neiranen vieressä.

Lehdistö

92/100p Galloni (Vinous): "The 2019 Barolo is a very pretty, elegant wine. In this vintage, the straight Barolo has (unusually) a touch of whole cluster influence that drives the aromatic profile, adding gorgeous floral and savory intensity this wine does not typically have. Burlotto's Barolo is far from an easygoing wine, it is a Barolo to cellar for a few years and drink for another decade or so beyond. This super-classic Barolo is an absolute gem."

95/100p Wine Enthusiast: "The Comm. G.B. Burlotto 2019 Barolo sees fruit from a large vineyard site in the Breri MGA with southern exposures and slightly lower elevations. It borders Monvigliero but only reaches 250 meters in elevation. It also shares the blue marl soils that distinguish this area. The wine offers pretty fruit intensity with ruby fruit, bright cherry and cassis. This vintage takes a little longer to open, and although it doesn't share the complexity of its neighboring cru, this is a fine expression from Verduno."

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Viini kypsyy n. 30kk isoissa vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä, jonka jälkeen viini jatkaa kypsymistään pullossa noin vuoden ajan.

Piemonte, Italia

Giovanni Battista Burlotto (1850-1927) tunnetaan Barolon alueen kehittäjänä ja pioneerina. Burlotton talo on tiettävästi ensimmäisenä myynyt Barolo-viiniä pullotettuna tynnyrikaupan sijaan. Talo oli 1800-luvun lopulla Barolon arvostetuin tuottaja, jonka viinejä toimitettiin Euroopan hoveihin. Talo sijaitsee Verdunon kylässä, Barolon pohjoisosassa. Kylää pidettiin aikoinaan Barolon huippuna mutta Giovanni Battistan kuoleman jälkeen sekä tuottaja että kylä menettivät statuksensa. Vasta nyt Fabio Burlotton myötä on talo nousemassa uuteen loistoonsa.

Verdunon kylän ja Burlotton tyylinä on eleganssi ja juotavuus. Tilalla on 17 hehtaaria tarhoja, suurin osa (9,6 ha) Verdunon kylässä. Talon legendaarisin tarha on nimeltään Monvigliero, jonka maaperä (kalkkimerkkeliä) ja sijainti tuottavat moniuloitteista ja hienostunutta viiniä, jonka aromeissa korostuu musta oliivi, seetri ja tryffeli. Monviglieron ohella talolla on myös pieni 0,7ha palsta kuuluisalla Cannubin tarhalla, Barolon kyläkunnassa, sekä uusimpana lisäyksenä pieni palsta Castelletto tarhalta Monforte d'Albasta. Barolojen ohella talon erikoisuutena voidaan pitää eleganttia ja mansikka-aromista Verduno Pelavergaa, Piemonten historiallisesta Pelaverga Piccolo-lajikkeesta. Burlotton Pelavergaa pidetään yleisesti lajikkeen referenssinä. Näiden ohella talon tuotannossa on myös Barberaa, Sauvignon Blancia, Dolcettoa ja Freisaa. Talon tuotantomäärät ovat pieniä ja kysyntä on kovaa, joten talo myy tuotantonsa allokoituna eri markkinoille. Viinipulloja koristavat historialliset etiketit, jotka ovat viinikaupan kauneimpia. Burlotton viinit edustavat artesaanituotantoa ja perinteitä uljaimmillaan ja ovat juotavia, silkkisiä ja aromikkaita.