Au naturel

Domaine Alexandre Bain

Tulosta
Loire, Ranska

Alexandre Bain perusti Domainensa vuonna 2007. Hän oli opiskellut Beaunessa enologiaa ja työskennellyt erilaisilla viinitiloilla ympäri Ranskaa, joiden seurauksena biodynaamisuus tuntui hänestä oikealta ratkaisulta. Alexandren isovanhemmat pitivät maatilaa Loiressa ja he olivat aikoinaan hankkineet hieman viinitarhoja lähinnä sijoitusmielessä Pouilly-Fumésta, joten tie vei suvun seuduille. Kerätty kokemus sai Alexandren päätymään tekemään viininsä au naturel ja viljelemään tarhansa biodynaamisesti kyntäen tarhat hevosensa Phénomènen kanssa. Viljelyspinta-alaa on nykyään 11ha Sauvignon Blancia, josta vuosituotanto on 50 000plo.

 Alexandrella on selkeä visio siitä miten hän saa tarhansa voimaan parhaiten. Hänellä on suuri luotto omien terveiden köynnöstensä vastustuskykyyn pidettyään hyvää huolta maaperästä. Alexandren mukaan on selvää, että maaperä pysyy paremmin elossa mitä vähemmän kuparia ja hyönteismyrkkyjä sen täytyy suodattaa. Tarhojen sidonnan hän on vähitellen muuttanut Guyot Poussardiin pääosin 1977 istutetuissa köynnöksissä. Sato korjataan pari viikkoa myöhemmin, kuin lähes kaikki alueen muut tuottajat sillä Alexandre pyrkii optimoimaan rypäleiden kypsyyden. Kellarissa työskennellään biodynaamisen kalenterin tahtiin ja viinien annetaan kypsyä rauhassa luonnonhiivoilla.

 Vuonna 2015 aluelaatuluokitusjärjestö epäsi Alexandren viineistä AOC Pouilly-Fumé-merkinnät pulloista. Se ei varsinaisesti tullut yllätyksenä, sillä vuosikerta toisensa jälkeen Alexandrella on ollut näkemyseroja järjestön kanssa. Hän on periaatteen mies ja taistelee oikeudestaan myydä viinejään Pouilly-Fuména, vaikka ymmärtääkin, ettei AOC ole nykyään Vin de Francea kummempi laadun tae.