Leon Karatsalos & Yiannis Paraskevopoulos

Gaia Wines

Tulosta
Nemea-Santorini, Kreikka

Gaia Wines perustettiin vuonna 1994 Yiannis Paraskevopouloksen ja Leon Karatsalosin toimesta. Yiannis Paraskevopoulos on väitellyt tohtoriksi enologiasta Bordeauxin yliopistolta. Tavoitteena liikekumppaneilla on tuottaa kansainvälisesti arvostettuja viinejä paikallisista kreikkalaisista lajikkeista. Gaia Winesilla on kaksi eri viinitaloa, yksi Santorinin saarella ja toinen Peloponnesoksen alueella. Yhteensä talon vuosituotanto on noin 350 000 pulloa. Santorinin vulkaaninen saari tunnetaan vaaleasta Assyrtiko lajikkeesta, joka kasvaa saaren vulkaanisessa maaperässä. Lajike kasvaa kuopissa, jotta kova tuuli ei tekisi tuhojaan ja lajikkeen tuottama viinin tunnetaan hämmästyttävästä hapokkuudestaan, joka takaa viinille pitkän iän. Assyrtiko tuottaa maailman omaleimaisimpiin lukeutuvia valkoviinejä ja lajiketta käytetään myös saaren makeiden Vin Santo-viinien tuotantoon. Gaian maineikkain valkoviini on Thalassitis, jota pidetään jopa Kreikan parhaana kuivana valkoviininä. Gaia Winesin toinen tila sijaitsee Koutsin kylässä Nemean viinialueella, noin 550 metrin korkeudella merenpinnasta. Koutsin kylän maaperä on hyvin kalkkipitoista, tuottaen eleganttia viinityyliä. Alue tunnetaan Agiorgitiko-lajikkeesta, joka tuottaa täyteläistä ja lempeän mausteista punaviiniä. Talo viljelee myös vaaleaa Moschofileroa, Roditista ja hieman punaista Syrahia. Gaian maineikkain punaviini on Gaia Estate, jota pidetään jopa Kreikan parhaana punaviininä.