Xavier & Jaume Gramona

Gramona

Tulosta
Catalonia, Espanja

Gramonan viinitalo sijaitsee Sant Sadurni dAnoian kaupungissa Barcelonan lounaispuolella. Talon omistuksessa on noin 60 hehtaaria viinitarhoja ja se lukeutuu niiden harvalukuisten Cava-tuottajien joukkoon, jotka ovat vielä täysin perheomistuksessa. Gramonan suku on toiminut viininviljelijöinä Penedèsin alueella jo 1800-luvun alusta lähtien. Talon kehitys Cava-tuottajaksi sai alkunsa kun kahden viininviljelijäsuvun jäsenet, Pilar Batlle ja Bartolomé Gramona avioituivat vuonna 1913. 1921 lanseerattiin talon ensimmäinen Cava. Perustajien avioliiton tuloksena syntyi viisi lasta, joista kolme on edelleen omistajina yhtiössä. Nykyään talon johdossa ovat serkukset Jaume ja Xavier Gramona. Jaume on merkittävä vaikuttaja Cava-tuotannon kehittämisessä, sillä hän toimii enologian Professorina Tarragonan yliopistossa, erityisalueenaan kuohuviinien tuotanto. Gramona tunnetaan Cavojensa ohella myös viineistä, joita talo tuottaa mm. muscat, chardonnay, sauvignon blanc, riesling ja pinot noir-lajikkeista. Cavat saavat kypsyä aina vähintään 18 kuukautta pullossa ennen korkinvaihtoa. Gramonan Cavat ovat hyvin elegantteja ja poikkeukselliset raikkaita ja ne erottuvat tyyliltään selvästi yleensä hyvin hedelmäisistä ja joskus raskaista Cavoista. Tilan kokonaistuotanto on noin miljoona pulloa, joka jakautuu tasan viinien ja Cavojen kesken. Gramona on siirtymässä vähitelleen luomu- ja biodynaamiseen tuotantoon. Apunaan heillä on kuuluisat ranskalaiset asiantuntijat Nicolas Joly ja Claude Bourguignon.

Gramona on pitkään toiminut luonnonmukaisen viljelyn pioneerinä Cavan tuotantoalueilla. 2012 vuosikerran La Cuvée Gran Reserva Cava on Gramonan ensimmäinen luomu-sertifioitu Cava ja 2016 vuosikerrasta eteenpäin koko talon tuotanto on biodynaamisesti sertifioitua, Demeter.