F.X. Pichler
F.X. Pichler on yksi Wachaun viinialueen ja koko Itävallan kirkkaimmista tähdistä. Pichlerin perhe, nyt 7. sukupolvessa ovat toimineet Wachaun alueella viininviljelijöinä vuodesta 1898 alkaen. Vuodesta 1999 ja myös hetkellä taloa pyörittää Lucas Franz Pichler yhdessä vaimonsa Johannan kanssa, mutta Lucasin isä Franz Xaver (F.X.) on yhä vahvasti mukana perhetalon arjessa ja häneen saattaa nimenomaan törmätä omilla tarhoillaan köynnöksiä hoitamassa. Viinitalo sijaitsee Oberloibenin kylässä, johon perhe rakennutti vuonna 2010 uudet modernit tilat. F.X. Pichlerillä on noin 20ha viinitarhoja Oberloibenin ja Dürnsteinin kylien välillä, joista noin puolet on Grüner Veltlineria ja toinen puolikas Rieslingia. Heillä on myös pieniä määriä Gelber Muskatelleria sekä Sauvignon Blancia. Perheen hallussa on monia Wachaun alueen historiallisimpia ja arvostetuimpia yksittäisiä viinipalstoja. Puolet tarhoista sijaitsee erittäin jyrkillä rinnepalstoilla ja puolet hieman tasaisemmalla maalla, kaikki kuitenkin mahtavan Danube-joen varrella. Kaikki työskentely tarhoilla tapahtuu manuaalisesti ja luomu-menetelmiä noudattaen. Luomu-sertifikaatti tulee koristamaan F.X. Pichlerin etikettejä vuosikerrasta 2022 alkaen. Kellarissa työskentely on hyvin yksinkertaista, puuttumalla viinin valmistukseen mahdollisimman vähän. Viinit maseroituvat pitkään (jopa 20h) ja viinit pullotetaan suoraan terästankeista tai vanhoista tammifoudreista noin 9kk kypsytyksen jälkeen. F.X. Pichlerin arvostetuimmat viinit tulevat Ried Kellerberg -palstalta Dürsteinin kylästä. Arvostettujen palstaviinien lisäksi, Pichler tuottaa sekä Grüneristä että Rieslingistä kaksi harvinaista erikoiscuvéeta; 'M' ja Unendlich. 'M' eli Monumental tarkoittaa viiniä, jota tuotetaan vain tiettyinä vuosina kun olosuhteet ovat täydelliset todella intensiivisen ja täyteläisen viinin tuottamiseen. Kyseiseen viinin käytettävät rypäleet poimitaan muita viikon tai kaksi myöhemmin. Unendlich on taas todellinen keräilyharvinaisuus, jota tuotetaan vuosittain vain satoja pulloja ja viiniin käytettävien rypäleiden tarkkaa tarhaa ei aina täysin paljasteta ja alkuperä saattaa vaihdella vuosikertojen välillä. Lopputuloksena on hyvin intensiivinen, voimakas, hienostunut ja pitkäikäinen viini, joka on muutaman kriitikon sanoin tyyliltään verrattavissa esimerkiksi Klaus-Peter Kellerin G-Max cuvéehen.