Pardas

Pardas on Kataloniassa, Alt Penedèsin alueella toimiva viinitalo, jonka perustivat 1990-luvun lopulla Ramón Parera ja Jordi Arnan. Alusta asti heidän tavoitteenaan on ollut palauttaa paikalliset lajikkeet ja historialliset viljelymenetelmät alueen viininteon keskiöön. Tilalla keskitytään erityisesti Xarelloon ja Sumolliin, joita viljellään omilla, luonnon monimuotoisuutta vaalivilla tarhoilla. Viljely on luonnonmukaista ja viininvalmistus mahdollisimman vähän manipuloivaa: rypäleet poimitaan käsin, ja kellarissa käytetään sekä terästankkeja että sementti- ja puusammioita, jotta jokaisen tarhan luonne välittyisi viiniin.
Pardasilla on 100 % omat viinitarhat ja kaikki on luomusertifioitua. He eivät käytä kirkastusta tai kaupallisia hiivoja, ja sulfiittiakin lisäävän minimaalisen vähän.
Pardas tunnetaan tinkimättömästä terroir-ajattelusta ja syvästä kunnioituksesta maaperää ja maisemaa kohtaan. Heidän viininsä yhdistävät Katalonian perinteet ja modernin käsityöläisyyden, ja ovatkin nousseet alueen arvostetuimpien pientuottajien joukkoon.