Mikä yhdistää Supermania, Zeusta, Thoria, Zorroa ja Michelle Pfeifferia?

Julkaistu 19. kesäkuuta 2024

 

Champagnen maakunnassa, Bouzyn kylässä sijaitsevasta viinikellarista kuuluu askeleita. Pieni ranskalaispoika, Jean-François Clouet, tallustelee tapansa mukaan kellarin käytävillä ja katselee kiinnostuneena terästankkeja, joiden sisällä rypälemehun käymisprosessi on meneillään. Pienen pojan silmissä tankit näyttävät jättiläisiltä ja mielikuvitus muuttaa ne sankareiksi – viinin suojelijoiksi.

Tänään, vuosikymmeniä myöhemmin, Jean-François Clouet on arvostetun samppanjatalo Andrè Clouet’n omistaja ja viinintekijä. Värikästä persoonaa on kutsuttu niin käveleväksi samppanjatietokirjaksi kuin sirkustirehtööriksi. Mies pitää terästankkeja edelleen sankareinaan ja on nimennyt ne sen mukaisesti: Superman, Zeus, Thor, Zorro, Michelle Pfeiffer…

Perhe omistaa yhdeksän hehtaaria 100 % grand cru -luokiteltuja viinitarhoja Bouzyn ja Ambonnayn kylien parhailla rinteillä. Viinilliset blanc de noirs -samppanjat tehdään lähes pelkästään Pinot Noir -rypäleestä. André Clouet’n paahteisetkin samppanjat toimivat hienosti läpi aterian ruokaviineinä, mutta sopivat mainiosti myös aperitiiviksi. Samppanjan jäänkuulas hapokkuus tasapainottaa tyyliä.

Jean-François’ta ei kiinnosta ison markkinointikoneiston pyörittäminen. Siksi Andre Clouet’n samppanjoilla on erinomainen hinta-laatusuhde. Tilalla pidetään tuotantomäärät kohtuullisena ja keskitytään itse asiaan – samppanjan tekemiseen. Artesaanituottajalle on tärkeää säilyttää samppanjoidensa persoonallisuus.

Kun Jean-François tekee samppanjoidensa sekoituksia kellareissaan, hän pyrkii löytämään niihin täydellisen tasapainon. Se onnistuu hänen lapsuuden sankareidensa avulla. Ruostumattomat terästankit, joilla jokaisella on oma nimensä, tuovat samppanjaan omat ainutlaatuiset luonteenpiirteensä.

 

Kuinka Jean-François Clouet kuvailee samppanjoitaan?

  • Grande Réserve: Kuin kuuntelisi kimaran vuosikertahittejä toisensa jälkeen
  • Rosé: Saa katsomaan maailmaa vaaleanpunaisten lasien läpi
  • Silver Brut Nature: Kuin laskettelisi puuterilumessa ja lumivyöry iskisi täysillä makuhermoihin

 

Tiesitkö, että…

  • Samppanjapullojen koristeelliset etiketit kertovat ajasta, jolloin Clouet’n suvun jäsenet toimivat Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n kirjanpainajina Versailles’n hovissa.
  • Chalky on ylistys kalkkikivelle, joka tuo samppanjaan mineraalisuutta sekä raikkautta ja saa aikaan elegantteja viinejä.
  • Un jour de 1911 sai alkunsa, kun kellarista löydettiin muutama arvokas yli 80 vuoden ajan piilossa ollut pullo. Vanhoista pulloista tuli inspiraatio samppanjalle, joka on kunnianosoitus 1900-luvun alun Ranskalle. Ajalle, jolloin optimismi, luovuus ja taiteet kukoistivat.

Viinikerho le Wine Club

Sukella viinien maailmaan aivan uudella tavalla. Liity joukkoomme ja saat ainutlaatuista tietoa sekä kutsuja erityistapahtumiin. Anna viiniseikkailusi kohota uusiin korkeuksiin!