Renzo Masin Chianti starttaa syyskauden
Parasta syksyssä? Se hetki, kun rubiininpunaisena välkehtivä chianti löytää taas tiensä laseihin. Kun ystävät tai lähimmät ovat koolla, ja keittiöstä leijailee tomaattikastikkeen tuoksu.
Toscanalaiset tunnetaan simppeleiden herkkujen mestareina, ja Sangiovese-pohjaiset chiantit ruokaviineinä vailla vertaa. Toscanan sydänmailla kumpuilevan Chiantin DOCG-alueen seitsemästä ala-alueesta tunnetuimpia on Sangiovese-paratiisi Chianti Rufina, pieni viinialue Apenniinien vuorijonon juurella. Alue, jolta voi yhä tehdä todellisia löytöjä, etenkin jos klassinen tyyli puree.
Muita Chianti-alueita korkeammalla sijaitsevan Rufinan viineistä löytyy aina raikasta hapokkuutta, sillä ylempänä tarhoilla on viileämpää, etenkin öisin. Näin Sangiovese-rypäleet säilyttävät luontaisen hapokkuutensa.
Rufinan kylän liepeillä sijaitsevan Fattoria di Bascianon perhetilan punaviineissä kiteytyy se, mitä Chianti Rufina on parhaimmillaan:
Klassisia, hehkeän hedelmäisiä ja raikkaita, ilahduttavan hinta-laatusuhteen laatuviinejä.
Viinejä, joiden tuoksu saa hymyilemään.
Viinejä, jotka nostattavat nälän ja loistavat pöydässä.
Viinejä, jotka tuovat palasen Toscanan aurinkoa näihin syyssateisiin.
Kuva: Ville Tuomola
Kolmen sukupolven intohimon ja osaamisen tuloksena Fattoria di Bascianosta on kehkeytynyt Rufinan alueen kiintotähti , jonka klassisissa chianteissa loistavat alueen kuningasrypäle Sangiovese sekä toinen perinteikäs chianti-rypäle, väriä ja rakennetta viiniin tuova Colorino.
Perinteitä vaalivan, innovaatioita pelkäämättömän Bascianon puikoissa häärii tänä päivänä Renzo Masi enologipoikansa Paolon kanssa. Vaikka talolla on kolmisenkymmentä hehtaaria tarhoja, rypäleitä myös ostetaan luottoviljelijöiltä, ja Renzoa pidetään miehenä, joka on tehnyt sopimusviljelystä miltei taidetta. Hänen nimeään kantava Cantine Renzo M -tila tuottaa niin upeaa Riserva-rufinaa ostorypäleistä, että Helsingin Sanomatkin intoutui hehkuttamaan tätä Alko-uutuutta. Meidänkin mielestämme Rufinan alueen chiantit ovat todellisia klassikkoja, jotka ansaitsisivat vielä paljon enemmän viiniglooriaa osakseen.
Kun seuraavan kerran kaipaat luottopakkia koville, ihanan maalaismaisille juustoille, Cantine Renzo M Ginestraia Chianti Rufina Riserva 2021 on nappivalinta. Houkuttelevan kirsikkainen ja karpaloinen, yrttisyydellään ja komeilla tanniineillaan hurmaava rufinalainen säteilee myös tomaattipohjaisen lammaskoftan, riistakäristyksen sekä täyteläisten pastojen rinnalla.
Tiesitkö, että...
- jo renessanssiajan dokumenteissa vilahdellut Chianti Rufina on vanhimpia Chiantin alueita?
- kooltaan piskuinen Rufina tuottaa alle viisi prosenttia Chiantin alueen kokonaistuotannosta?
- Chianti Rufina DOCG -merkityt viinit tulee valmistaa vähintään 70-prosenttisesti Sangiovese-rypäleestä (ja Terraelectae-merkityt huippurufinat kokonaan Sangiovesestä)?
- Rufinan alueen chianteihin saa käyttää kansainvälisiä punaisia rypäleitä (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot)?

Vieraskynä
Jutun kirjoitti vieraskynä!
Sanna Kissakangas on samppanjaritaritar ja viinimestari, jonka sydän on sykkinyt chianteille jo 20 vuotta.
Basciano Chianti Rufina 2022
Tämä Chianti Rufina on tehty lähes kokonaan Sangiovesesta, ja siinä on 5% paikallista Colorinaa mukana. Todella järkihintainen ja äärimmäisen italialainen punaviini!
Basciano Chianti Rufina on roteva ja napakka viini, jossa on tummaa kirsikkaisuutta, mustapippuria, mustaherukkaa ja häivähdys tyylikästä tammisuutta. Tasapainoinen ja notkea kaveri syksyiseen ruokapöytään.
14,98 € 75 cl