Täydellinen viini- ja ruokapari: Orange-Utan ja myskikurpitsakeitto
Mitä oranssiviini tarkoittaa?
Punaviinit saavat värinsä nimenomaan tummien rypäleiden kuorista, joita pidetään mukana käyvässä mehussa. Oranssiviiniä valmistetaan hyvin samalla tavalla kuin punaviiniä, mutta valkoisista rypäleistä. Niistä uuttuu paljon vähemmän väriä, joten viini jää kultaiseksi, oranssiksi tai meripihkan väriseksi. Mutta samalla oranssiviini saa aromeita ja rakennetta – kuten tanniineja – joita normaalissa valkoviinissä ei ole.
Oransseja viinejä on valmistettu vuosituhansia, mutta kansainvälinen oranssiviinipäivä julistettiin vuonna vasta 2018 ja on siitä asti juhlittu viinipiireissä vuosittain. Vaikka tämä viinityyli onkin tehnyt paluun naturaaliviinien trendin myötä, Cortese Orange-Utan on hyvin kirkas ja puhdas viini – ja kaiken lisäksi vegaaninen.
Cortese Orange-Utan 2024 on saatavilla Alkon vakiovalikoimasta hintaan 19,98 €, tuotenumero 900162, ja se on suosittu myös Vindirektin ravintola-asiakkaiden keskuudessa.
Mikä ruoka sopii parhaiten oranssiviinille?
Juurekset, vihannekset, linssit ja pavut ovat oranssiviinien ylimpiä ystäviä. Oranssiviineissä on enemmän makua, ne ovat hiukan täyteläisempiä ja niissä on napakka rakenne mutta usein ne ovat hedelmäisiä. Ne soveltuvat siksi vaativille ruoille, jotka voisivat muuten olla hankalia yhdistää viinin kanssa. Maanläheiset juurekset ja makeat vihannekset, karvautta tuovat lehtivihreät kuten lehtikaali ja pinaatti, sekä täyteläiset ja jauhoiset linssit sekä runsaat mausteet marokkolaisesta, arabialaisesta tai lähi-idän keittiöstä kohtaavat veroisensa kumppanin oranssiviinissä.
Viinin ja ruoan yhdistäminen voi olla haastavaa, mutta tässä on täydellinen viini- ja ruokapari. Inkiväärillä, appelsiinilla ja jalapenolla maustettu täyteläinen ja luonnollisesti makea myskikurpitsakeitto on puhtaalle ja kirkkaalle Cortese Orange-Utan -oranssiviinille täydellinen pari.
Tiesitkö?
Cortese Orange-Utan on vegaaninen viini. Miten viini voi olla vegaaninen? Perinteisesti viinin valmistuksessa käytetään kananmuna- tai kalapohjaista kirkastusainetta. Vegaanisia viinejä joko ei kirkasteta ollenkaan, tai niissä käytetään ei-eläinperäisiä kirkastusaineita, kuten herneproteiinia tai savipohjaista bentoniittia.
Suomessa kaura on vastuullisempi vaihtoehto kuin kookos. Kotimaisilla kauratuotteilla tuet kotimaisia yrittäjiä ja viljelijöitä, ja lisäksi sen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin tropiikista rahdattujen kookostuotteiden. Sen lisäksi kookoksessa on enemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin kaurassa, joka on sydämen kannalta terveellisempi vaihtoehto.
Lokakuu on kotimaisen myskikurpitsan huippusesonkia. Saat parhaimman makuista ruokaa, kun suosit sesongissa olevia raaka-aineita. Samalla paikallisten sesonkituotteiden käyttäminen on kestävin vaihtoehto ruoaksi.
Myskikurpitsakeiton resepti
täydellinen Cortese Orange-Utan -viinin kanssa
Kahdelle. Laktoositon, maidoton, gluteeniton, vegaaninen
Raaka-aineet
- 1 kotimainen myskikurpitsa
- Oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- Suolaa
- Sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
- Puolikas jalapeno
- Puolikas appelsiini
- 150 g kaurafraîchea
- Vettä
- Tuoretta lehtipersiljaa
- Paahdettuja kurpitsan siemeniä

Ohje
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Puolita myskikurpitsa ja poista siemenet. Pilko kurpitsa isoiksi palasiksi, poista kuori samalla. Levitä kurpitsan palaset leivinpaperin päälle uuninpellille. Lorauta päälle hiukan öljyä ja ripottele päälle hiukan suolaa. Kääntele kevyesti.
Paahda myskikurpitsan palasia uunissa noin 1 tunti. Sekoita ja kääntele niitä lastalla puolessa välissä. Ne ovat valmiita, kun ne ovat kypsyneet pehmeiksi ja saaneet selvästi väriä.
Ota myskikurpitsat uunista ja laita ne kuumina tehosekoittimeen. Lisää mukaan pieni pala kuorittua inkivääriä, 1–2 cm kokoinen pala jalapenoa, raasta mukaan puolikkaan appelsiinin kuori ja purista mukaan puolikkaan appelsiinin mehu. Lisää noin 100 g kotimaisesta kaurasta tehtyä vegaanista crème fraîchea. Keitä noin 3 dl vettä vedenkeittimessä kiehuvaksi ja lisää tehosekoittimeen. Laita kansi kiinni, peitä kannen aukko löyhästi jotta paine ja höyry pääsee ulos. Laita päälle keittiöpyyhe ja pitele hellävaraisesti, varo ettei kuuma keitto polta. Aja keitto blenderissä sileäksi. Jos sinulla ei ole blenderiä, voit hyvin laittaa ainekset kattilaan ja ajaa sileäksi sauvasekoittimella. Lisää vettä, mikäli keitto jää mielestäsi liian paksuksi.
Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
Tarjoile niin, että laitat annoksen päälle lusikallisen säästettyä kaurafraîchea, paahdettuja kurpitsan siemeniä, hienonnettua lehtipersiljaa ja halutessasi muutaman ohuen jalopenoviipaleen.
Nauti Cortese Orange-Utan -oranssiviinin ja hyvän leivän kanssa.